Бизнесът в България изпитва глад за квалифицирани кадри - тази

...
 Бизнесът в България изпитва глад за квалифицирани кадри - тази
Коментари Харесай

Защо си заслужава да се върнат в България

 Бизнесът в България изпитва апетит за квалифицирани фрагменти - тази теза потвърдиха представителите на 9-те компании, които взеха присъединяване в Германо-българския кариерен конгрес, състоял се на 29 ноември във Франкфурт. Събитието се провежда за втора поредна година от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), а задачата му е да запознае българските студенти с опциите за сполучлива кариера в родината. “Искаме да покажем на младите българи, които учат в чужбина, че икономическото развиване на страната е в напредък и България предлага отлични шансове за професионална реализация. Освен това приключилите зад граница могат доста по-бързо и сполучливо да си намерят работа в България, в сравнение с в Германия, където конкуренцията е голяма ”, изяснява Кармен Щрук, заместник-управител на ГБИТК.
Идеята за форума поражда след разбора на резултатите от годишната анкета на ГБИТК с представителите на бизнеса в камарата. “Основният проблем, който излезе на напред във времето, бе неналичието на добре готови експерти в другите браншове. Точно по тази причина компаниите сами пожелаха основаването на сходен вид мероприятие. Чрез този конгрес ние им осигуряваме платформа, която дава опция за пряк контакт с младежите в чужбина ”, прибавя още госпожа Щрук.

Най-голяма е потребността от инженери и ИТ експерти

Първото издание на Германо-българския кариерен конгрес е осъществено през 2017 година в българското посолство в Берлин, в него са взели участие 14 предприятия и към 150 български студенти. “Тази година взехме решение да организираме две срещи - в Берлин и във Франкфурт. В столицата са по-разпространени филантропичните специалности, до момента в който във Франкфурт - техническите. Тъй като самите компании имат по-голяма потребност от експерти в инженерната област, ползата от тяхна страна към ревюто във Франкфурт бе много по-голям. С помощта на бюрото за задгранични студенти изпратихме предложения на близо 300 наши сънародници, учащи се във Франкфурт, както и в прилежащите градове като Дармщат, Майнц, Хайделберг и Гисен. Въпреки това тази година бе доста по-трудно да притеглим вниманието на младежите, само че сме уверени, че е по-добре да създадем една дребна стъпка към възстановяване на тяхната осведоменост, в сравнение с да стоим със скръстени ръце ", описват още уредниците.

Деветте компании, които взеха присъединяване в Германо-българския кариерен конгрес във Франкфурт, бяха сложили фокус върху търсенето на фрагменти както за индустриалния бранш, по този начин и за набиращият все по-голяма известност отрасъл, обвързван с изнасянето на бизнес услуги (business process outsourcing). Според данните, с които те разполагат, най-голяма продължава да бъде потребността от инженери и ИT експерти. Всички представители на бизнеса показаха обаче, че са изключително нужни експерти с интернационален опит, които приказват най-малко два непознати езика и имат мощна мотивация за реализация в България.
 Deutschland Frankfurt Deutsch-bulgarisches Karriereforum (DW/R. Fitcheva)
" Пазарът желае тези хора, тъй като те са висококвалифицирани "

" За нас е значимо да създадем по този начин, че колкото може повече хора от всевъзможни възрасти да се завърнат в България. Пазарът желае тези хора, тъй като те са висококвалифицирани, имат опит в интернационалната връзка и са доста по-гъвкави. Знаем, че сега миграция сред хората, които отпътуват в чужбина и тези, които се завръщат е огромна, само че също така стопанската система в България се разраства и ние започваме да страдаме от ден на ден от липса на квалифицирани фрагменти във всички браншове ”, изясняват участниците във форума.

Възможности за сполучлива кариера - в това число и в по-малките български градове

Тенденцията, която се следи през последните години, съгласно представителите на другите компании, е след довеждане докрай на своето обучение множеството българи да прекарат още към 3-4 години в чужбина, с цел да придобият на практика знания и умелост в определената от тях специалност и по-късно да се насочват към кариерно развиване в България. Именно по тази причина ползата от тяхна страна е най-вече към експертни позиции, а не толкоз към стартови работни места. Организаторите изясняват още, че от време на време се случва упованията на младежите по отношение на заплащането да са по-завишени, само че по тази причина пък те акцентират като плюс салдото сред трудовия живот и свободното време, който може да бъде реализиран у нас.

От ГБИТК показват още, че поради възходящите немски вложения в България, се основават доста нови работни места и в по-малките обитаеми места, тъй че опцията за сполучлива професионална реализация не се свежда единствено до огромните градове като София и Пловдив.

За студентите, посетили Германо-българския кариерен конгрес във Франкфурт на 29 ноември, събитието бе късмет за основаване на контакти и изследване на кариерните благоприятни условия в България. Александър Райчев, студент по логика на психиката в Университета “Гьоте ” във Франкфурт счита, че “има разминаване сред фокуса на образованието в Германия и трудовия пазар в България. Тук съм, с цел да схвана до каква степен има допирни точки сред моята визия и това, което действително се предлага у нас ”. Както за него, по този начин и за останалите гости на форума, решението за завръщане в родината е строго самостоятелно и не постоянно зависи от икономическите фактори.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР